Target:
Gradska skupstina Grada Zagreba
Region:
Croatia

Zahvaljujući zloupotrebi monopola u Zagrebu su cijene taksi usluga višestruko veće od cijena u drugim gradovima Hrvatske i svijeta. Ukidanjem monopola omogućava se širokom sloju građana korištenje taksi usluga (Primjer: Grad Rijeka). Tako vožnja na udaljenost od 5 km košta u Rijeci 20 kn, dok ista vožnja u Zagrebu košta 54 kn. Gradska skupština Grada Zagreba prenjela je ovlasti za određivanje cijena na jednu jedinu opskurnu udrugu taksi prijevoznika pod imenom "Udruženje taksi prijevoznika Grada Zagreba".
Udruga je u bliskim odnosima s gradonačelnikom Grada Zagreba i reklamira njegov Blog na svojim web stranicama (http://www.radio-taksi-zagreb.hr/onama.htm).
Samo članovi tog "Udruženja" smiju obavljati autotaksi prijevoz, a obavezni su zaračunavati cijenu usluga po cjeniku kojeg je odredilo "Udruženje". Agencije za slobodu tržišnog natjecanja RH u svojoj odluci od 24.12 2004. utvrdila je da formiranje cijena taksi prijevoznika nije u skladu s pricipima slobodnog tržišnog natjecanja.
Zbog astronomskih cijena korištenje autotaksi usluga u Zagrebu dostupno je vrlo uskom krugu dobro stojećih građana, a obični građani koriste taksi usluge samo u slučajevima nužde. Posljedica taksi monopola su pljačka građana, velika frekventnost vozila u centru grada, kao i nedostupnost taksi usluga bolesnim i nemoćnim građanima. Taksi monopol je samo još jedan dokaz kako interesni lobiji u Hrvatskoj organizirano pljačkaju građane.
Isto se događa sa preskupim cijenama parkinga, određivanjem kazne za prekoračenje parkinga i šlepanjem vozila. ZAGREBPARKING, poduzece u vlasništvu Bandićeva Holdinga, kontrolira parking u gradu, određuje samovoljno cijene parkinaga, cijene šlepanja i kazne za prekoračenje vremena parkinga. Ustavni sud RH je nedavno presudio da su visine kazni za prekoračenje vremena parkinga protuustavne. Cijene parkinga, šlepanja i kazne za prekoračenje parkinga u odnosu na prihode građana su višestruko veće od većine europskih zemalja.


Zahtjevamo ukidanje monopola u autotaksi prijevozu i omogućavanje tržišnog natjecanja kao što je to slučaj i u ostalim uslužnim djelatnostima. Gradska skupština mora bez odgađanja ukinuti sramnu odluku po kojoj se taksi prijevozom mogu baviti samo one osobe koje su članovi opskurnog "Udruženja autotaksi prijevoznika Grada Zagreba" i time omogući slobodno tržišno natjecanje svim poduzećima i obrtnicima koji se žele baviti auto taksi prijevozom u Zagrebu.
Takodjer tražimo ukidanje ovlasti za određivanje cijena parkinga i određivanje visine kazne za prekoračenje parkinga poduzeću ZAGREBPARKING. Isto se odnosi i na ukidanje monopola kod šlepanja vozila, te raspisivanje javnog natječaja za izbor više poduzeća.

Sign this petition

[?]
Verify (check then click Sign) [?]

GoPetition respects your privacy.

Petition tags: