#International Affairs
Target:
МЗС України, Посольство України в Канаді, ГКУ в Торонто
Region:
Canada

МІНІСТЕРСТВО ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ
Міністр Павло Клімкін
ПОСОЛЬСТВО УКРАЇНИ В КАНАДІ
Надзвичайний і Повноважний Посол Андрій Шевченко
ГЕНЕРАЛЬНЕ КОНСУЛЬСТВО УКРАЇНИ В ТОРОНТО
т.в.о. Генерального консула Людмила Давидович

6 липня 2016 р.

Шановний пане Міністр, Високоповажні пане Посол та пані Консул,
Звертаємося до вас з проханням відкрити додаткове представництво Консульства України на території Західної Канади (Альберта, Британська Колумбія, Манітоба, Саскачеван) для надання консульських послуг громадянам України, які тут мешкають.

Цього року ми відзначаємо 125 - річчя поселення українців у Канаді. Впевнені, що вам відомо, що перші поселення українців відбулися саме на землях Західної Канади. Не сумніваємося, що ви обізнані з тим, що і сьогодні до Західної Канади іммігрує значна кількість українців, про що свідчать наведені нижче статистичні дані від федерального уряду Канади CIC (Citizenship and Immigration Canada).

Попри це, на жаль, представництва державних установ України у Західній Канаді не існує. На даний час, для отримання консульських послуг мешканці західних провінцій змушені звертатися до Генерального Консульства України в Торонто.

Деякі консульські дії, пов’язані з легалізацією документів, можуть бути здійснені поштою. Однак, такі документи мають бути попередньо завірені місцевим нотаріусом та провінційним Міністерством Юстиції. Це коштує значно більше, ніж якби це робити безпосередньо в присутності представника Генконсульства, оскільки вимагає додаткових коштів за професійні та кур’єрські послуги, а також займає багато часу. Для прикладу, виготовлення довіреності або довідки займає близько місяця та обходиться заявникові близько $150.00 CAD.

Для отримання паспорта громадянина України усім повнолітнім особам (у випадку неповноліття, одному з батьків чи опікунів дитини) необхідно бути особисто присутнім у Генконсульстві. Для мешканців Західної Канади це коштує значну суму. Окрім консульських послуг ми змушені оплатити подорож до Торонто, перебування у готелі, харчування, а також втратити зарплатню за пропущені робочі дні. У середньому така подорож для однієї особи може коштувати щонайменше $1000.00 CAD.

Ми вважаємо за краще заощадити ці кошти та надіслати нашим родинам в Україну, або підтримати проекти фінансової допомоги нашим співвітчизникам в Україні. Переконані, що вам, як державним працівникам та представникам України за кордоном, добре відомо про шляхи та результати такої підтримки.

Усвідомлюючи, що цей процес вимагає законодавчих дій від урядів України та Канади, а також процесуального часу, просимо не зволікати з відповідними діями. У міжчасі, пропонуємо призначити почесних (позаштатних) консулів у ряді міст компактного проживання українців на території Західної Канади, таких як Ванкувер, Едмонтон, Калґарі, Саскатун, Реджайна, Вінніпеґ. Ми впевнені, що у наших громадах є достатньо шанованих представників, котрі змогли б з честю виконувати ці функції.

Для надання послуг, що вимагають втручання штатного працівника, наприклад, прийняття заявок на отримання паспортів громадянина України чи їх видачі, просимо розпочати виїзні прийоми представників Генконсульства у містах Західної Канади. Беручи до уваги обмежені фінансові можливості державних установ, які ви представляєте, і про що неодноразово підкреслюєте на зустрічах, ми пропонуємо:

  • Витрати на подорож до міст Західної Канади, а також проживання у готелі представника Консульства покривати коштом громадян, котрим такі послуги на даний час будуть потрібні.
  • Координування виїзних прийомів для надання консульських послуг (планування розкладу, пошук офісного приміщення, замовлення готелю тощо), просимо полагодити з місцевими українськими організаціями, наприклад, провінційними радами Конгресу Українців Канади, на чию підтримку щиро сподіваємося.

Такі виїзди могли б плануватися заздалегідь, і їх періодичність залежала б від кількості зацікавлених осіб.
Щиро сподіваємося на ваше розуміння та професійне сумління.

З повагою,
громадяни України
#uaconsulatewestcanada

The Відкриття представництва України у Західній Канаді petition to МЗС України, Посольство України в Канаді, ГКУ в Торонто was written by Громадяни України and is in the category International Affairs at GoPetition.