#Law Reform
Target:
To the Greek Ministry of Justice
Region:
Greece

Υπογράφουμε την αίτηση υπέρ της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας.

Έχουμε πληροφορηθεί ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της κακόβουλης άρνησης εγκλημάτων πολέμου κατά του Γερμανού καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μάννχαϊμ κ. Χάιντς Ρίχτερ. Η δίωξη αυτή εις βάρος του κ. Ρίχτερ συνδέεται με τις απόψεις που εξέφρασε στο βιβλίο του με τον ελληνικό τίτλο “Η Μάχη της Κρήτης”, οι οποίες θεωρήθηκαν από την Εισαγγελία Ρεθύμνου ότι παραβιάζουν το άρ. 2 ν. 927/1979 (του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου).

Ανεξάρτητα από το αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε με τις επιμέρους απόψεις του κ. Ρίχτερ, θεωρούμε απαράδεκτο εν έτει 2015 να διώκεται ένας επιστήμονας ιστορικός για τις απόψεις που έχει εκφράσει με τις δημοσιεύσεις του. Η ελευθερία της έκφρασης και ειδικότερα η επιστημονική ελευθερία του ιστορικού θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένες στην εποχή μας και στην κοινωνία μας. Τέτοιου είδους διώξεις συνιστούν παλινδρόμηση σε εποχές τις οποίες ελπίζαμε ότι έχουμε ξεπεράσει ως κοινωνία.

Καλούμε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου να εφαρμόσει ορθά τον νόμο και, με πυξίδα τα ως άνω συνταγματικά δικαιώματα, να αθωώσει από κάθε κατηγορία τον κ. Ρίχτερ.

Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και η Βουλή των Ελλήνων, θα εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο τροποποίησης ή και κατάργησης του επίμαχου άρ. 2 ν. 927/1979, ώστε στο μέλλον να προστατεύεται επαρκώς η ελευθερία της έκφρασης από παρόμοιες αυθαίρετες και επικίνδυνες διώξεις.

GoPetition respects your privacy.

The Υπέρ της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας petition to To the Greek Ministry of Justice was written by Σταύρος Τσακυράκης and is in the category Law Reform at GoPetition.