#Politics
Target:
Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ελλάδα
Region:
Greece

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ στον πρόεδρο της δημοκρατίας ότι δεν δεχόμαστε άλλο την λανθασμένη τακτική των πολιτικών που ενώ η χώρα είναι στο μεταίχμιο της χρεοκοπίας δίνουν προτεραιότητα σε αποφάσεις που αφορούν σε ίδια συμφέροντα.

Θέλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά στη λήψη των αποφάσεων.

ΕΠΕΙΔΗ είναι ζωντανό μέσα μας το πνεύμα του περήφανου Έλληνα που ποτέ δεν υποκύπτει στο «ζυγό» όποιος μορφής, ας αιτηθούμε ΕΔΩ η λήψη των αποφάσεων για όλα τα θέματα στην Ελλάδα να γίνεται ΜΟΝΟ με δημοψήφισμα.

ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ πραγματικοί δημοκράτες για να ξεφύγουμε από την ψεύτικη τύπου δημοκρατία που ασκείται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα να πάρουμε ΤΩΡΑ την κατάσταση στα χέρια μας.

Λειτουργεί στην Ελβετία από το μεσαίωνα με απόλυτη επιτυχία γιατί όχι σε εμάς;

ΑΙΤΗΜΑ

Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια,
Αξιότιμα μέλη της βουλής,

Οι κάτωθι υπογραφόμενοι Έλληνες πολίτες, με την παρούσα αίτηση, σας κοινοποιούν την επιθυμία τους για προσχώρηση σε άμεση Συνταγματική μεταρρύθμιση που έχει ως απώτερο στόχο την μετατροπή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που έχουμε σήμερα σε άμεση ή συμμετοχική δημοκρατία. Σύμφωνα με αυτήν, οι εντολές δεν λαμβάνονται αυθαίρετα από την κυβέρνηση αλλά με την συναίνεση του λαού, έτσι όπως γινόταν στην Ελλάδα της αρχαιότητας ή όπως γίνεται σήμερα στο κράτος της Ελβετίας. Είναι αδιανόητο άλλες χώρες να εφαρμόζουν συστήματα διακυβέρνησης που εμείς δημιουργήσαμε και να ευδοκιμούν και εμείς να βρισκόμαστε στο χείλος χρεωκοπίας.

Πεποίθησή μας είναι ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι τα συχνά (αρκετές φορές εντός του ίδιου έτους) δημοψηφίσματα σχετικά με αλλαγές σε νόμους, γενικές αποφάσεις ή νομοσχέδια, καθώς επίσης και τον βραχυπρόθεσμο ή μακρυπρόθεσμο προϋπολογισμό του κράτους (έσοδα-έξοδα) σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως στην βουλή, στην περιφέρεια, στον νομό ή στην κοινότητα. Η γνώμη του απλού, «καθημερινού», πολίτη που ζητά την άμεση δημοκρατία, εδώ και τώρα, είναι:

1). Στα πλαίσια της άμεσης δημοκρατίας η κυβέρνηση ―που πρέπει να ενεργεί αποκλειστικά ως σύμβουλος τους λαού― πριν ακόμα συντάξει τους νόμους, τις αποφάσεις κτλ. να διενεργεί έρευνες μεταξύ όλων των κομμάτων, των κοινωνικών ομάδων, των εμπορικών συνδέσμων ή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της εκκλησίας, κτλ., ούτως ώστε να σφυγμομετρήσει την κοινή γνώμη.

Αφού τεθούν στην διάθεση τού λαού οι εναλλακτικές προτάσεις, τότε ο απλός πολίτης έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του μέσω του δημοψηφίσματος.

Κατά την διάρκεια τού δημοψηφίσματος, που εκτελείται μέσα στο Σαββατοκύριακο, να κρίνονται τα διαφορετικά θέματα που συμπεριλαμβάνουν τα ζητήματα της επικράτειας, των νομών και εκείνα των κοινοτήτων.

Να σημειωθεί ότι θα πρέπει να ισχύσει τόσο η ηλεκτρονική όσο και η ταχυδρομική ψήφος στα πλαίσια του δικαιώματος του πολίτη να εκφράσει δημοκρατικά την γνώμη του.

Μετά την διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας να ψηφίζονται οι αποφάσεις στην βουλή, αφού έχουν ειπωθεί οι απόψεις και η βούληση, των πολιτών, των αντίπαλων κομμάτων και των διαφόρων φορέων για την αντικειμενικότερη επίλυση των θεμάτων που προκύπτουν κάθε φορά.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα συμφέροντα όλων των μελών μιας ευρύτερης κοινωνικής ομάδας, στην τελική απόφαση του κράτους.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η εξυγίανση του συστήματος από την πολιτική διαφθορά.

2). Να εξακολουθεί να υπάρχει ο θεσμός του αυτόνομου διοικητικού συμβουλίου στους νομούς, δήμους και κοινότητες. Οι αποφάσεις που είναι να ληφθούν θα δίνονται σε δημοψήφισμα στους ανθρώπους που κατοικούν στο αναφερόμενο δημοτικό διαμέρισμα.

3). Τα στελέχη της κυβέρνησης, της περιφέρειας, της νομαρχίας, της κοινότητας, οι βουλευτές, τα διοικητικά συμβούλια της νομαρχίας, των δήμων και των κοινοτήτων να μην λαμβάνουν χρηματικό μισθό, αλλά να συμμετέχουν στην διακυβέρνηση περιοριζόμενοι σε ηθική και μόνον ανταμοιβή (παρόμοια με την Ελβετία). Συνεπώς, αποφεύγετε η κερδοσκοπία και ενισχύεται η αξιοκρατία, όπως επίσης και το ενδιαφέρον εκείνων που πραγματικά έχουν κάτι θετικό να προσφέρουν στον τόπο τους. Επιτέλους ο Έλληνας χρειάζεται να μετατραπεί από ιδιοτελή πολίτη σε πολίτη που ενδιαφέρεται για το κοινό καλό. Η αμοιβή των κυβερνόντων είναι το αξίωμα και η δόξα ότι συνεισέφεραν στην πρόοδο του κράτους.

4). Όσο αφορά το τελευταίο αυτό ζήτημα της ιδιοτέλειας, είναι πλέον γνωστό, ότι ο Έλληνας πάντα αποσκοπεί στο ιδιοτελές και προσωπικό συμφέρον του και όχι στο γενικό καλό. Μια δημοκρατία για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται να στηρίζεται σε πολίτες όχι μόνο μορφωμένους, αλλά πεπαιδευμένους και γαλουχημένους στις αρχαίες κλασικές ―και πλέον παγκόσμιες― αξίες που θα τον απομακρύνουν από τέτοιες συμπεριφορές τροχοπέδι για την πρόοδο της χώρας. Για αυτό είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα και η μόρφωση να έχει έναν τέτοιο προσανατολισμό ώστε να κατευθύνει τα ελληνόπουλα να ενεργούν με βάση το δημόσιο όφελος και όχι το προσωπικό. Είναι χαρακτηριστκή η σημασία της εκπαίδευσης, έτσι όπως εκφράζεται με την ρήση του Βίκτωρ Ούγκο: «όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλίνει μια φυλακή».

Απαιτούμε για αυτόν τον στόχο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος έτσι ώστε να έχουμε άμεση δημοκρατία στη θέση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που ισχύει σήμερα δίνοντας δύναμη στο απλό πολίτη να αποφασίζει για το μέλλον του.

Με τιμή,
Οι Έλληνες πολίτες

GoPetition respects your privacy.

The Δημοψήφισμα για άμεση δημοκρατία petition to Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην Ελλάδα was written by lazaros and is in the category Politics at GoPetition.