#Education
Target:
Εθνικό Θέατρο & Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού
Region:
Greece

Οι απόφοιτοι των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης (συμπεριλαμβανομένων των σχολών Εθνικού Θεάτρου και Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος), αν και:

α. οι Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης, τριετούς φοίτησης, ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (συστάθηκαν και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 1158/1981 και του Προεδρικού Διατάγματος 370/1983 «Περί Οργανώσεως, Διοικήσεως και Λειτουργίας Καλλιτεχνικών Σχολών») και τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και;

β. για την φοίτησή τους σε αυτές εξετάστηκαν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, κατά την εισαγωγή και την αποφοίτησή τους, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (με εξαίρεση τις σχολές Εθνικού Θεάτρου και Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, οι οποίες και διεξάγουν τις εισαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις), αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και συγκεκριμένα:
α. δεν έχουν πρόσβαση σε μεταπτυχιακές σπουδές και την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας και όταν σπουδάζουν στο εξωτερικό, οι σπουδές τους δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα (αξίζει να αναφέρουμε το παράδειγμα κορυφαίας ελληνίδας σκηνοθέτιδας, αριστούχου της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου, η οποία ολοκλήρωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Middlesex στο Λονδίνο και στην Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης GITIS της Μόσχας και κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα, οι σπουδές της δεν αναγνωρίστηκαν από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), διότι το βασικό της πτυχίο προερχόταν από σχολή ανώτερης βαθμίδας εκπαίδευσης,
β. τα Διπλώματα ή Πτυχία Ανώτερης Σχολής (τριτοβάθμια ανώτερη και όχι ανώτατη εκπαίδευση) υπάγονται στο επίπεδο 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (EQF) και του, υπό συγκρότηση Εθνικού Πλαισίου Προσόντων μαζί με τους αποφοίτους της τάξης μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. - διάρκειας 1 έτους - και τους αποφοίτους Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) - διάρκειας 2 ετών (τους κατόχους, δηλαδή, τίτλων σπουδών Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης) και όχι σε ένα ξεχωριστό ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ του επιπέδου για τους αποφοίτους Μεταδευτεροβάθμιας και του επιπέδου για τους αποφοίτους Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο /ΤΕΙ) που σήμερα κατατάσσονται στο επίπεδο 6. (Έχει ανακοινωθεί ότι το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα θεσμοθετηθεί, με προεδρικό διάταγμα, κατόπιν πρότασής σας κι έπειτα από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) μέχρι το τέλος του 2015),

γ. στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης δεν διδάσκονται, προαιρετικά, παιδαγωγικά μαθήματα, εστιασμένα στην διδασκαλία του θεάτρου, ώστε να διαθέτουν παιδαγωγική επάρκεια για την πρόσληψή τους στην δημόσια εκπαίδευση, όπως συμβαίνει στα τμήματα θεατρικών σπουδών των πανεπιστημίων και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και

δ. δεν μπορούν να διοριστούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αν δεν φέρουν βεβαίωση ισοτιμίας του πτυχίου τους με την ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης από το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.), φορέα που έχει καταργηθεί από το 2005. Ο ίδιος οργανισμός από το 2004 δεν παρέχει βεβαιώσεις ισοτιμίας και η αρμοδιότητα αυτή δεν έχει ανατεθεί σε άλλον φορέα.

Θεωρούμε ότι η Ελληνική Πολιτεία οφείλει, σε πρώτη φάση, να εντάξει την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου στην ανώτατη εκπαίδευση, σεβόμενη την σημαντικότατη ιστορία της και την συμβολή της στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Έχουμε, λοιπόν, προτείνει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο την σύσταση Τμήματος Δραματικής Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το οποίο μπορεί, αρχικά, να λειτουργήσει στο κτίριο επί της οδού Πειραιώς (ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων), όπου σήμερα λειτουργεί η Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Έχουμε καταθέσει την πρόταση αυτή στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και την Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Άντζελα Γκερέκου.

Ακόμη, έχουμε προτείνει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με χρηματοδότηση από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), 2014 - 2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ, την υλοποίηση από το νέο Τμήμα Δραματικής Τέχνης, Προγράμματος Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναβάθμισης για τους κατόχους πτυχίου Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης, τριετούς φοίτησης, αναγνωρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η διάρκειά του θα είναι ένα έτος. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, αντλώντας στοιχεία από το αντίστοιχο πρόγραμμα στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών για την εξομοίωση των πτυχίων των Ανώτερων Παιδαγωγικών Ακαδημιών διετούς φοίτησης.

The Αναβάθμιση Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου petition to Εθνικό Θέατρο & Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού was written by "O Thiassos" Theatre Company and is in the category Education at GoPetition.