#Education
Target:
ΜΑΘΗΤΕΣ-ΓΟΝΕΙΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Region:
Greece
Website:
www.edu4u.gr

1. Μέσω δεύτερης – τρίτης κατανομής, να δοθεί η δυνατότητα στους φετινούς υποψήφιους, να διεκδικήσουν κάποιες από τις χιλιάδες κενές θέσεις που θα έχουν μείνει μετά τη λήξη της περιόδου των εγγραφών.

2. Να δοθεί άμεσα (ακαδημαϊκό έτος 2012-13) και χωρίς περιορισμό, η δυνατότητα μετεγγραφής σε τμήμα με συγγενές περιεχόμενο σπουδών, στην πόλη μόνιμης κατοικίας γονέων ή αδελφού φοιτητή, όσων φοιτούν και έχουν 2 αδελφούς φοιτητές σε άλλη πόλη (4 σπίτια) και να δοθεί το ίδιο δικαίωμα με οικονομικά κριτήρια, σε όσους φοιτούν κι έχουν αδελφό φοιτητή (3 σπίτια). Το μέτρο, θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε αναπάντεχα και αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα, προτείνουμε δε να επεκταθεί και σε όσους φοιτούν στο 2ο έτος και είναι εφικτή η μεταφορά μαθημάτων.

3. Να γίνει επαναφορά του θεσμού των μετεγγραφών από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 και αν δεν είναι εφικτό να ισχύσει με τον παλαιότερο τρόπο, να θεσπισθεί δίκαιο σύστημα μοριοδότησης (αριθμός παιδιών, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια), για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά τμήμα.

4. Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους επιτυχόντες του 2011, που ανήκαν σε κάποια ειδική κατηγορία και διαγράφτηκαν, να επανεγγραφούν κανονικά και χωρίς επιπλέον διατυπώσεις, στη σχολή της επιτυχίας τους για το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 13.

5. Να γίνεις άνοιγμα του ηλεκτρονικού συστήματος μηχανογραφικού από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς (διαδικασία προσομοίωσης), ώστε να δοθεί έγκαιρα η δυνατότητα στους υποψηφίους του 2013 να εξοικειωθούν με το σύστημα και να έχουν το κατάλληλο ερέθισμα μέσω της αναζήτησης (ηλεκτρονικά μπορεί να τους δοθεί και η δυνατότητα πρόσβασης σε τράπεζα πληροφοριών), ώστε να δώσουν την ενδεδειγμένη απάντηση στο καίριο ερώτημα της επιλογής σπουδών και επαγγέλματος.

6. Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και με τον προσωπικό τους κωδικό, θα μπορούν να δηλώνουν οι τελειόφοιτοι και οι ενδιαφερόμενοι απόφοιτοι και άλλα στοιχεία που τους αφορούν (6ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, Α.Ο.Θ., ειδικά μαθήματα κλπ). Καλό είναι να συνεργαστεί το Υπουργείο σας με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία και μέσω του συστήματος αυτού να γίνονται και οι αιτήσεις για τις Στρατιωτικές – Αστυνομικές Σχολές - ΑΕΝ (με το ισχύον σύστημα εκτός από τη μεγάλη απώλεια σε χρόνο και χρήμα, υπάρχει και σημαντική ταλαιπωρία των υποψηφίων σε μια κρίσιμη γι’ αυτούς χρονική στιγμή λίγο πριν τις εξετάσεις).

7. Να γίνει επέκταση του πολύ σωστού θεσμού του 10% και για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ Α (δεν φρόντισε κανείς Υπουργός μέχρι τώρα πέρα από κάθε λογική, για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση).

Είναι πρακτικό τα Μηχανογραφικά με το 10% να υποβάλλονται από τους αποφοίτους ηλεκτρονικά από τον Φεβρουάριο, ώστε να εκδίδονται έγκαιρα τα αποτελέσματα και μέσα από την πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα ακολουθήσει, να εντοπισθούν οι τυχόν κενές θέσεις οι οποίες θα μπορούν να δοθούν στη συνέχεια σε όσους θα διαγωνισθούν για το 90% των θέσεων ή στους μετεγγραφόμενους στο 3ο εξάμηνο.

8. Σημαντική πρόνοια τέλος κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να ληφθεί, για την αποτροπή της αλόγιστης χρήσης του μέτρου του 10% και θεωρούμε πως επιβάλλεται πλέον να θεσπισθεί η αυτόματη διαγραφή των επιτυχόντων από την τυχόν προηγούμενη σχολή φοίτησης.

Τεχνικά Θέματα σε σχέση με τη 2η κατανομή,

1. Μετά την εγγραφή των επιτυχόντων φοιτητών, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της πατρίδας μας, παραμένει ένας μεγάλος αριθμός κενών θέσεων. Οι θέσεις αυτές είναι είτε φανερές (δηλ. οι επιτυχόντες δεν προσέρχονται καν να εγγραφούν) είτε - οι περισσότερες - τελούν σε λανθάνουσα μορφή και αφορούν στις περιπτώσεις εκείνων που εγγράφονται μεν αλλά δεν φοιτούν στην πραγματικότητα, αφού ουδέποτε προσέρχονται έστω και για μια τυπική παρουσία, αλλά παρ' όλα αυτά είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα των φοιτητών.

Φέτος, και με δεδομένα πως οι υποψήφιοι έχουν εγκλιματιστεί στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και πως το Υπουργείο σας έχει αναπτύξει αξιόπιστα αυτοματοποιημένα εργαλεία, είναι ίσως μοναδική ευκαιρία να επιλυθεί το παραπάνω πρόβλημα.

Προτείνουμε λοιπόν, να ενσωματωθεί στη διαδικασία έκδοσης αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων, το σύστημα της 2ης ή και 3ης κατανομής, όπως αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες (βλ. Κύπρο).

2. Προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την δεύτερη κατανομή: κατά την εβδομάδα 1 – 10 Σεπτεμβρίου, οι υποψήφιοι να μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά εάν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δεύτερης κατανομής (με το μηχανογραφικό που ήδη έχουν οριστικοποιήσει) ή όσοι το επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να διαγραφούν από το τμήμα στο οποίο πέρασαν.

Οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στη διαδικασία, προτείνουμε να διεκδικούν την εισαγωγή τους μόνο σε τμήματα τα οποία έχουν δηλώσει στο μηχανογραφικό με προγενέστερη σειρά προτίμησης από αυτή του τμήματος εισαγωγής.

Εάν έχουν θετικό αποτέλεσμα, αυτομάτως η θέση τους στο προηγούμενο τμήμα θα ελευθερώνεται και θα είναι διεκδικήσιμη από άλλους συνυποψήφιους με την ίδια λογική.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, είναι εφικτό να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα στο χρονικό διάστημα 13 - 15 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρωθούν οι εγγραφές με τον συνήθη τρόπο από 17 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου.

3. Σχετικά με το θεσμό της 2η κατανομής, για όσους έχουν την άποψη πως φέτος δεν επαρκούν τα χρονικά περιθώρια, να θυμίσουμε πως επί δεκαετίες, χιλιάδες επιτυχόντες υποψήφιοι εγγράφονται στις σχολές τους 3 – 4 μήνες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους (μετεγγραφές, υποψήφιοι με το 5%, έλληνες του εξωτερικού, αθλητές κλπ).

Σε μια χρονιά όπως η φετινή, που έχουν λάβει χώρα τόσα έκτακτα γεγονότα, με διαλυτική επίδραση στην κοινωνική συνοχή, νομίζουμε πως και με δεδομένη την καλή σας διάθεση αλλά και με κριτήριο την ανακούφιση των συμπολιτών μας, επιβάλλεται να δοθεί λύση.

Κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, σας εκθέσαμε όσο πιο συνοπτικά γινόταν, τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, κατά τη γνώμη μας, στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις και είχαν δυσάρεστες επιπτώσεις σε χιλιάδες υποψηφίους καθώς και τις ενδεικνυόμενες κατά την άποψή μας πάντα λύσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι υποψήφιοι, είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για τις αστοχίες και τις λανθασμένες επιλογές που έγιναν. Όσο παράγεται έργο, τα λάθη είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενα και αναπόφευκτα.

Θεωρούμε όμως πως το πρόβλημα των κενών θέσεων είναι αρκετά σοβαρό και ειδικά φέτος θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από ποτέ (από την επικοινωνία μας με τους υποψηφίους, έχουμε δει φέτος έντονη τάση στροφής προς ΚΕ.Μ.Ε., όταν η σχολή επιτυχίας δεν πληροί τις προϋποθέσεις που αυτοί έχουν θέσει τόσο για τον τόπο όσο και για το γνωστικό αντικείμενο. Άρα στο τέλος της φετινής χρονιάς, θα προσμετρούνται στο πελατολόγιο των ΚΕΜΕ οι "πλασματικοί" φοιτητές, αλλά και όσοι δεν πέρασαν εξ' αιτίας τους).

Ένα μήνα πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων των φετινών πανελλαδικών, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε, να επιδείξετε το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, ώστε να επιβάλλετε την ηθική τάξη και το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να δείτε θετικά μια πολιτική παρέμβαση από τη μεριά σας, προς την ενδεδειγμένη κατεύθυνση, όπως ακριβώς πράξατε και για το χώρο της Γ'θμιας εκπαίδευσης, με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.

Με όλο το σεβασμό που τρέφουμε για το πρόσωπό σας και παρόλο που εσείς προσωπικά δεν φέρετε καμία ευθύνη, για παραλείψεις και αβλεψίες του παρελθόντος, θα μας επιτρέψετε να πούμε πως οι Πολιτικοί δεν θα κριθούν από αυτά που έκαναν αλλά από αυτά που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν ή δεν τόλμησαν να κάνουν.
Οι έκτακτες καταστάσεις δεν επιβάλλουν έκτακτα μέτρα μόνο για την εξουθένωση αλλά και για την ανακούφιση των πολιτών.

1. Tεράστιο ηθικό ζήτημα για το Υπουργείο, όταν με τα αποτελέσματα που εκδίδει θεωρεί ικανούς για φοίτηση υποψήφιους με «λίγα έως και πολύ λίγα μόρια» (σε σχέση με τη βάση εισαγωγής) και από την άλλη, για τα ίδια τμήματα, κλείνει την πόρτα εισαγωγής σε αριστούχους.

2. μέγιστο οικονομικό πρόβλημα για συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και βιώνουν μια τραγική κατάσταση όταν καλούνται να συντηρήσουν 3 ή και 4 σπίτια ακόμη, τη στιγμή που όλοι βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση μισθών (όπου αυτός υπάρχει)!

3. είναι κοινώς αποδεκτό πως η κατάργηση των μετεγγραφών δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα έλυνε. Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αντί να λάβουν από την πολιτεία ουσιαστική βοήθεια στο πρόβλημά τους με οικονομική αντίκρισμα, βλέπουν να χαμηλώνει ο πήχυς στις βάσεις εισαγωγής πράγμα που ενδιαφέρει τελικά μόνο όσους εξ’ αυτών δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά πρόβλημα διαβίωσης.
Από την άλλη το γεγονός αυτό, συνιστά κατάφωρη αδικία για όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους, αφού βλέπουν να δημιουργείται τεχνητή άνοδος στις δικές τους βάσεις εισαγωγής και να καταστρατηγούνται έτσι η αυτονόητη αρχή της ισονομίας (το θέμα έχει και νομικές προεκτάσεις) με αποτέλεσμα μετά την έκδοση των φετινών αποτελεσμάτων, κανένας να μην είναι ευχαριστημένος: όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, θα δουν πως φέτος (μετά τις σχετικές αλλαγές που έγιναν), οι βάσεις εισαγωγείς δεν θα έχουν τις περυσινές «χαώδεις» διαφορές με αυτές της γενικής σειράς,αρκετοί εξ’ αυτών θα αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους (αφού το βασικό του πρόβλημα είναι το οικονομικό) και όσοι ανήκουν στη γενική σειρά θα βλέπουν πως ενώ έχουν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό μορίων, δεν θα περνούν σε τμήματα της επιλογής τους, λόγω της τεχνητής ανόδου των βάσεων.
4. τεράστιο πρόβλημα για όσους υποψήφιους δεν πέρασαν για λίγα μόρια στο τμήμα της επιλογής τους ή για όσους ανακάλυψαν εκ των υστέρων πως οι επιλογές του μηχανογραφικού τους ήταν λανθασμένες και μετάνιωσαν γι’ αυτές.
Ο παράγοντας αυτός στοιχίζει τελικά πάρα πολλά χρήματα στους πολίτες αλλά και στο ίδιο το κράτος αφού, οδηγεί χιλιάδες υποψηφίους στην επώδυνη ψυχολογικά αλλά και δυσβάσταχτη οικονομικά, διαδικασία της συμμετοχής εκ νέου στις πανελλήνιες εξετάσεις ή της φυγής στο εξωτερικό αλλά και της χρηματοδότησης από τη μεριά του κράτους, ανύπαρκτων στην πράξη θέσεων φοίτησης.

5. λόγω στρεβλώσεων του συστήματος όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα παραμείνουν χιλιάδες κενές θέσεις, ενώ υπάρχει αντίστοιχος αριθμός ενδιαφερομένων υποψηφίων που στερείται της ευκαιρίας να σπουδάσει.
Συνηθέστερες αιτίες: η μη προσέλευση, οι οικονομικοί λόγοι, η χαλαρή εφαρμογή του 10% (έχουν υποβληθεί αλόγιστα χιλιάδες μηχανογραφικά είτε από μη συνειδητοποιημένους υποψήφιους είτε από φροντιστήρια για λόγους προβολής), η εισαγωγή των υποψηφίων σε Τμήματα με αντικείμενο σπουδών τελείως ξένο προς τα ενδιαφέροντά τους (σύμφωνα με έρευνες αφορά στο 20 -25% των επιτυχόντων) και η μεταστροφή στις επιλογές των υποψηφίων για αστάθμητους παράγοντες (μόνο στην κατηγορία των ελλήνων του εξωτερικού είχαν καταγραφεί περί τις 2.000 κενές θέσεις!).

6. προβάλλει τέλος επιτακτική πλέον η ανάγκη για άμεση αλλαγή και εξορθολογισμό του ισχύοντος συστήματος για έναν ακόμη λόγο: διατηρούμε το θλιβερό παγκόσμιο προνόμιο, να έχουμε για τα Τμήματα που περιλαμβάνονται στο ελληνικό Μηχανογραφικό Δελτίο 27 διαφορετικές βάσεις για τα Πανεπιστήμια και 37 για τα ΤΕΙ (φέτος λόγω του 3% αναμένεται να ξεπεράσουν τις 30 και 40 αντίστοιχα και βεβαίως ελλοχεύει και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επί των ημερών σας, να περάσει το Υπουργείο Παιδείας για τον λόγο αυτό, στο βιβλίο Guinness).

7. Τέλος, με ευθύνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, έχει δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου αδικία για τους δικαιούχους των Ειδικών Κατηγοριών που αποφοίτησαν το 2011, αφού μόνο γι’ αυτούς ίσχυσαν ειδικοί περιορισμοί (γεωγραφικού, ηλικιακού και οικονομικού περιεχομένου), με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα επιτυχόντες μεν αλλά διαγραμμένους φοιτητές και να δημιουργηθεί θέμα ισονομίας ανάμεσα σ’ αυτούς και στους αποφοίτους των προηγούμενων αλλά και επόμενων ετών.
Η Πολιτεία από εσφαλμένη ερμηνεία και παραβιάζοντας το νόμο, όπως απερίφραστα ομολογείται στην αιτιολογική έκθεση κατατεθέντος νομοσχεδίου, ήρε πέρυσι την ιδιότητα από εκατοντάδες υποψηφίους, με αποτέλεσμα: άλλοι δικαιούχοι να έχουν εγγραφεί και να συνεχίζουν κανονικά τις σπουδές τους, άλλοι να παραμένουν εγγεγραμμένοι με το ερώτημα της διαγραφής, άλλοι τελικά να διαγραφούν και άλλοι να μην αξιοποιήσουν καν το ευεργέτημα του νόμου.
Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 4 τελεσίδικες αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων υπέρ όσων έχουν προσφύγει και εκκρεμούν δεκάδες ακόμη.

Ωστόσο υπάρχει μείζον πρακτικό και ηθικό θέμα, τόσο για όσους έχουν εμπλακεί σε μια μακρόχρονη δικαστική περιπέτεια όσο και για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα προσφυγής για οικονομικούς λόγους, αφού κινδυνεύουν να χάσουν και δεύτερο στη σειρά ακαδημαϊκό έτος, με ευθύνη καθαρά της πολιτείας.

Η Πολιτική Βούληση

Γνωρίζουμε πως τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα έχετε υπόψη σας και πως πιθανόν να δρομολογείτε λύσεις για την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, επειδή αναφερόμαστε σε καθοριστικές επιλογές που αφορούν στη ζωή νέων ανθρώπων και οι οποίες μπορούν, κατά τη γνώμη μας, να υποστηριχθούν άμεσα με στοχευμένες παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και ανακουφίζουν χιλιάδες οικογένειες που ταλανίζονται από την οικονομική κρίση.

GoPetition respects your privacy.

The ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ petition to ΜΑΘΗΤΕΣ-ΓΟΝΕΙΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ was written by Anonymous and is in the category Education at GoPetition.