#Civil Rights
Target:
George A. Papandreou, PM and Minister of Foreign Affairs of Greece
Region:
Greece

Εν όψει των απειλών του κράτους του Ισραήλ εναντίον του Στόλου της ελευθερίας, θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών πρέπει να πάρουν θέση στο θέμα.

Ανοιχτή επιστολή

προς τον Πρωθυπουργό και Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας

κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου

Θέμα: Δυνατότητες διπλωματικής παρέμβασης για την επιτυχία της αποστολής «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

Κ. Πρωθυπουργέ

Όπως ίσως έχει ήδη περιέλθει στην αντίληψή σας, ήδη ξεκίνησε το ταξίδι της προς την πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», συμμετέχοντας στην διεθνή κίνηση «Στόλος της Ελευθερίας» ("Freedom Flotilla") με σκοπό το σπάσιμο του αποκλεισμού διακίνησης ανθρώπων και αγαθών προς και από την Γάζα, που έχει επιβληθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Παρά τα περιστασιακά «ανοίγματα» που κάνει κατά καιρούς το κράτος του Ισραήλ στον αποκλεισμό, επιτρέποντας σε μικρές ποσότητες ιατροφαρμακευτικών υλικών και ανθρωπιστικής βοήθειας να περάσουν, παραμένει το σκληρό εμπάργκο σε οικοδομικά υλικά, σχολική γραφική ύλη, ενέργεια και καύσιμα. Χωρίς αυτά, δεν είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών στέγασης, ύδρευσης, υγείας και παιδείας περίπου 1,5 εκ. Παλαιστινίων που ζουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα. Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και η έκθεση της 50μελούς επιτροπής Ευρωπαίων βουλευτών και ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε την αποκλεισμένη Λωρίδα τον Ιανουάριο του 2010, η οποία δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Εκστρατεία για τον Τερματισμό της Πολιορκίας της Γάζας (ECESG) τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί να παρεμποδίσει την άφιξη του Στόλου της Ελευθερίας στη Γάζα με στρατιωτικά μέσα. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για απευθείας πιέσεις του Ισραήλ προς ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε αυτές να μην επιτρέψουν την αναχώρηση των πρωτοβουλιών που απαρτίζουν τον Στόλο. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τί από αυτά ισχύει, ωστόσο γνωρίζω ότι στο παρελθόν ισραηλινές δυνάμεις έχουν παρέμβει σε διεθνή ύδατα ή στα χωρικά ύδατα της Γάζας, εφαρμόζοντας πρακτικές που παραβιάζουν πολλές διεθνείς συνθήκες και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ειρηνικών ακτιβιστών. Υπενθυμίζεται ότι οι αποστολές αυτές έχουν ως στόχο την εκδήλωση αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Γάζας και όχι την σύγκρουση με τις ισραηλινές αρχές οι οποίες, σύμφωνα με συνθήκες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν έχουν καμμιά δικαιοδοσία σε παλαιστινιακά εδάφη και χωρικά ύδατα.

Αναλογιζόμενος ενέργειες που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας, στις οποίες έχουν συμμετάσχει ενεργά και μέλη του κόμματός σας, αλλά και πρωτοβουλίες που ο ίδιος είχατε πάρει για παροχή βοήθειας στους χειμαζόμενους Παλαιστίνιους τον Ιανουάριο του 2009 (μετά την άγρια επιχείρηση "Cast Lead" του ισραηλινού στρατού), δεν μπορώ παρά να θεωρήσω αυτονόητη και δεδομένη την δική σας πολιτική βούληση, από την θέση του Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών πλέον, για στήριξη αυτής της προσπάθειας με κάθε θεμιτό μέσο.

Θέτω, λοιπόν, ως πολίτης, το εξής ερώτημα προς εσάς:

Δεδομένων των κινδύνων που προκύπτουν, εξαιτίας των απειλών της ισραηλινής κυβέρνησης, για πολίτες της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν διαπράττουν κάποια παράνομη ενέργεια ούτε προτίθενται να επιτεθούν στο Ισραήλ, θα προβείτε στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες ούτως ώστε να προασπιστείτε την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και να συμβάλετε στην επιτυχή κατάληξη αυτής της ανθρωπιστικής προσπάθειας;

The Δυνατότητες διπλωματικής παρέμβασης για την αποστολή «Ένα Καράβι για τη Γάζα» petition to George A. Papandreou, PM and Minister of Foreign Affairs of Greece was written by Loukas Stamellos and is in the category Civil Rights at GoPetition.

Petition Tags

greece gaza Freedom Flotilla