#Law Reform
Target:
Kadınlar ve kadın örgütleri
Region:
Turkey
Website:
www.cinselsiddetekarsikadinplatformu.org

Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, kadınlara yönelik cinsel şiddetle mücadele etmek amacıyla, Türkiye’nin her bölgesinden kadın örgütleri ile sivil toplum ve sendikal mücadelede yer alan kadınlar ile bağımsız kadınların birleşmesiyle, 2008 yılında kurulmuş bir platformdur.

Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, kadınlara yönelik cinsel şiddetle mücadele etmek amacıyla, Türkiye’nin her bölgesinden kadın örgütleri ile sivil toplum ve sendikal mücadelede yer alan kadınlar ile bağımsız kadınların birleşmesiyle, 2008 yılında kurulmuş bir platformdur. Platform bugüne kadar toplumda cinsel şiddete yönelik farkındalık yaratmak ve bu konu ile ilgili kamuoyu yaratmak için forumlar, eylemler ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen platforma üye kadın örgütleri ile cinsel şiddetin tartışıldığı atölye çalışması gibi çalışmalar yapmıştır.

Cinsel şiddet gerçekte, hemen her kadının bir şekilde maruz kaldığı, kadınlara yönelik şiddetin bir türüdür. Kadına yönelik şiddet; kadınlara yöneltilmiş en ciddi ayrımcılık biçimidir. Cinsel şiddet ise kadına yönelik şiddet biçimlerinden yalnızca birisidir.

Feminist hareket Türkiye pratiğinde ilk yıllarından beri cinsel şiddetle mücadele etmektedir. Bu mücadele sonucu pek çok kazanım da elde edilmiştir. Ancak, meydana gelen olumlu değişiklikler yeterli olmaktan uzaktır. Hala cinsel saldırıya uğrayan bir çok kadın toplum ve aile tarafından cezalandırılma, dışlanma, ön yargı ile karşılaşma korkusuyla şikayetçi olamamaktadır. Bu zorlukları göze alıp şikayetçi olanlar ise çoğunlukla başvurdukları sağlık kurumları ve resmi makamlarda, saldırının sebebi kendileri imiş gibi önyargılara maruz kalmaktadır.

Bu nedenle, Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu, cinsel şiddet suçları ile mücadele etmek üzere TBMM’ne sunulacak “Cinsel Şiddetle Mücadele Başkanlığı Kurulması hakkında Kanun” önerisi hazırlamıştır.

Cinsel Şiddetle Mücadele Kriz Merkezleri, uluslar arası literatürde Tecavüz Kriz Merkezleri olarak geçmekte ve Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu’da uygulanmaktadır. Bu merkezlerin amacı; cinsel saldırıya uğrayan kadının her türlü tedavi ve şikayet sürecinin, cinsel şiddet konusunda farkındalık eğitimi almış sağlık, psikoloji ve hukuk çalışanları aracılığı ile tek bir merkezde toplanması, böylece cinsel saldırıya uğrayan kadının muayene ve şikayet sürecinde, yaşadığı travmanın ardından oradan oraya sürüklenerek ve kendisine önyargı ile yaklaşacak görevlilerle muhatap olarak değil, kadının travmasını en aşağı düzeye çekecek şekilde sonuçlanmasının sağlanmasıdır.

Söz konusu kanun önerisi ile ilgili olarak, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Kadından sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği komisyonu Başkanı Güldal Akşit ile ön görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca milletvekilleri Gaye Erbatur, Alev Dedegil, Cevdet Erdöl, Aşkın Asan, Edibe Sözen, Gültan Kışanak, Sevahir Bayındır, Ayla Ata Akat, Sebahat Tuncel ve Fatma Kurtalan ile de ön görüşmeler yapılarak destekleri alınmıştır.

Platformun kanun önerisi ayrıca 28 Ocak 2010’da TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonuna sunuldu. Gerçekleştirilen sunum, komisyonda yapılan ilk sivil toplum kuruluşu sunumudur ve komisyon üyelerinin tamamı desteklerini bildirmişlerdir.

Hazırlanan kanun önerisi aşağıdaki şekildedir. Kanunun bir an önce hayata geçirilmesi için kurumsal veya kişisel olarak imza verip bu mücadeleye destek olabilirsiniz.

İMZA KAMPANYASI YALNIZCA KADINLARIN VE KADIN ÖRGÜTLERİNİN İMZASINA AÇIKTIR.

GoPetition respects your privacy.

The cinselsiddetlemucadele petition to Kadınlar ve kadın örgütleri was written by serenad and is in the category Law Reform at GoPetition.